Image
Top
Navigation
18 september 2014

Transparant beton

▪︎Van Kamer Tot Tuin▪︎ is nieuwsgierig naar innovatieve materialen en nieuwe toepassingen. Het thema nu is beton. De Romeinen gebruikten al beton voor de bouw van het Pantheon. De laatste jaren zijn er vele innovaties. Lees nu meer over transparant beton.

Els Zijlstra van Materia noemt beton: “aaibaar als textiel, slank als staal, licht als aluminium, sterk als beton en lichtdoorlatend”.

Kijk om je heen en je ziet wel iets dat van beton is gemaakt. Stoeptegels, schuttingen, damwanden, bruggen, tuinaccessoires, enz. In de bouw is beton een niet weg te denken materiaal voor fundering, wanden, lateien, enz. Je kunt er snel mee werken, het is sterk en relatief laag in aanschafprijs.

Nadelen
Toch zijn er ook nadelen. Het gevoel bij beton is kil en koud; de kleur is grijs. De productie vergt veel energie. De betonindustrie is voor 5% verantwoordelijk voor de CO²-uitstoot. De laatste 10 jaar hebben technische ontwikkelingen en innovatie nieuwe mogelijkheden opgeleverd.

Transparant beton
Beton dat licht doorlaat is al in 1999 uitgevonden door Bill Price. Sinds die tijd is er een ontwikkeling geweest in het gebruik van het lichtdoorlatende bestanddeel: van glasvezel via kunststofvezel naar stukjes acryl.

vankamertottuin.nl

Transparant beton

Met transparant beton krijg je nieuwe, verrassende toepassingen en effecten. Voor binnen en buiten. Stel je voor: een prachtig gedessineerde tussenwand in de slaap-/badkamer of als afscheiding van een werkplek of als buitenmuur van een bijgebouw gericht op het woonhuis. Je kunt transparant beton ook gebruiken als verlichtingsarmatuur. Binnen of buiten in je tuin, in een park of in de stad.

Eerste buitenverlichting
In Nederland is lichtdoorlatend beton als buitenverlichting voor het eerst toegepast In Rotterdam. De hoeken van de betonnen muren om plantperken in het Oeverpark zijn gemaakt van lichtdoorlatend beton. Daarin is verlichting ontworpen.

Translucent beton als buitenverlichting. Foto: Lucem

Translucent beton als buitenverlichting.
Foto: Lucem

Eerste gebouw
Het Italiaanse Paviljoen op de World Expo 2010 te Shanghai is het eerste gebouw dat gemaakt is met i.light, een lichtdoorlatend beton van de Italiaanse Italcementi Group. Het laat natuurlijk en kunstlicht door. Maar je ziet ook achterliggende objecten. Kijk maar eens naar de foto’s hieronder van het paviljoen: van binnen bij daglicht en van buiten bij kunstlicht binnen.

Daglicht dat naar binnen stroomt. Foto: Iltalcementi

Daglicht dat naar binnen schijnt.

Licht van binnen schijnt  naar buiten.

Licht van binnen schijnt naar buiten.
Foto: Italcemente

Intussen zijn er verschillende producenten van transparant beton en zijn er vele dessins verkrijgbaar. De toepasbaarheid in interieur en exterieur is steeds groter aan het worden. ▪︎Van Kamer Tot Tuin▪︎ wordt daar blij van.