Image
Top
Navigation
20 september 2014

Nachtburgemeester 073 over …

Voor ▪︎Van Kamer Tot Tuin▪︎ is Licht Luchtig Lekker Leven een visie op wonen. We nodigen regelmatig mensen uit om hun ideeën te geven op Licht Luchtig Lekker Leven. De aftrap is voor Marieke van den Groenendaal, één van de twee nachtburgemeesters van ‘s-Hertogenbosch.

Marieke van den Groenendaal

Marieke van den Groenendaal

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Marieke van den Groenendaal, visueel vernieuwer bij Vernieuwingskracht (bureau dat MKB ondersteunt bij hun klantbeleving, ondernemerschap en efficiëntere manier van werken) en ben samen met Helen van de Paverd, nachtburgemeester van ‘s-Hertogenbosch.

Wat doet een nachtburgemeester?
“Elke nachtburgemeester, er zijn nu ongeveer 22 nachtburgemeesters in Nederland”, vertelt Marieke, “werkt op zijn eigen manier. Helen en ik willen Den Bosch in de nacht aantrekkelijker maken.

We richten ons op het brengen van meer VERWONDERING.

In januari zijn we begonnen met een 100-dagen-dialoog Wat doe jij in de nacht? Daar gaan we nu continu mee verder. We praten met bewoners en bezoekers van de stad en bieden vaak een ander perspectief dat verwondering oproept. Bijvoorbeeld: Voor iemand stond de nacht gelijk aan wakker liggen. In het gesprek bleek dat juist dan de beste ideeën boven kwamen. Je kunt er dus negatief tegenaan kijken maar je kunt het ook omarmen”. [Red.: Dit is een mooi voorbeeld van Licht Luchtig Lekker Leven. Het veranderende perspectief maakt het leven aangenamer, lichter en luchtig.]

Hoe past Licht Luchtig Lekker Leven in jouw werk als eigenaar van Vernieuwingskracht?
Marieke: “Als ondernemer vind ik vrijheid en de mogelijkheid om creatief te zijn belangrijk. Het verder helpen van mensen of bedrijven, ze een ander perspectief bieden, ook in mijn nachtburgemeesterschap. Zo heb ik onlangs bij het Kunstenfestival ArtiBosch als verhalenverteller de presentaties van anderen aan elkaar gepraat. Ik heb die mensen ook met hun eigen presentatie geholpen. Ik wil iets betekenen voor een ander”.

“Licht Luchtig Lekker Leven en wonen komt bij elkaar in hoe mijn huis is ingericht, met koken en mijn plek in Den Bosch.”

Schilderij met zon

Schilderij met zon

Op welke manier koppel jij je huis aan licht-luchtig-lekker-leven?
Na jaren veel reizen, de wereld rond, vond Marieke haar stek in ‘s-Hertogenbosch. “Door het culinaire aanbod is Den Bosch ook echt mijn stad geworden”. Ze heeft het er zo naar haar zin dat ze nu liever thuis is. En dat haar vrienden nu bij haar op bezoek komen. Marieke vertelt: “Licht Luchtig Lekker Leven en wonen komt bij elkaar in hoe mijn huis is ingericht, met koken en mijn plek in Den Bosch. Mijn huis is vol kleur, ik heb veel kunst in huis uit de hele wereld. Het lijkt wel een kunstmuseum. Overal zitten herinneringen aan vast.” Het schilderij met de zon komt uit Nigeria. “Ik word er vrolijk van; het herinnert mij aan de mooiste tijd van mijn leven”.

Marieke kijkt naar het schilderij met de zon tijdens ons telefoongesprek. Als afsluiting vertel ik haar mijn inzicht op haar verhaal: je hebt de wereld in je huis samengebracht en nu breng je je vrienden in je huis samen. Het nest-gevoel. Een mooi verwondermoment.