Image
Top
Navigation
18 september 2014

Interieur of kunst?

vankamertottuin.nl

Imbalance vazen

Op de foto zie je de Imbalance-vazen van Pieke Bergmans. De vazen zijn als een gewone vaas te gebruiken, met water en bloemen erin. Maar het zijn ook ware kunststukjes. Dat komt door de vormgeving én de bijzondere manier waarop die vorm tot stand komt.

Pieke Bergmans is een Nederlandse designer/kunstenaar. Werk van haar is op dit moment te zien in een interessante tentoonstelling in het Noord-Brabants Museum te ‘s-Hertogenbosch. De tentoonstelling geeft een indruk hoe ze werkt en waarmee ze werkt. De naam van de tentoonstelling is FREEZE.

Die vrije, natuurlijke beweging van het materiaal is een kenmerk van haar werk.

FREEZE is het stop-woord van Pieke Bergmans. Op het Freeze-moment, le moment suprême, krijgt een werk zijn definitieve vorm. Pieke werkt graag met glas, brons, keramiek en kunststof. Materialen die vloeibaar worden door verhitting en onder druk gezet worden of van lucht voorzien worden, en die dan bewegen. Die vrije, natuurlijke beweging van het materiaal is een kenmerk van haar werk. Je kunt op de tentoonstelling filmpjes zien over een aantal verschillende werkprocessen.

Het werk in de tentoonstelling is illustratief voor de verschillende productieprocessen die Pieke Bergmans tot nu toe heeft ingezet. Wat mij het meeste raakt is de prachtige connectie van het werk in de tentoonstellingsruimte: licht, sereniteit, ruimte en weerspiegeling. Om stil van te worden.

De al genoemde Imbalance vaas is één van mijn favorieten. De vaasdelen zijn op het moment van omvallen vastgezet. Deze vaas heeft geen bloem of tak nodig! Helemaal mooi om zo ingetogen neer te zetten.
Of de indrukwekkende blauwe Melted Collection. Een wandmeubel van schuim, gebakken in de oven, waardoor het schuim hard en sterk wordt en licht van gewicht blijft. Een leuke, speelse oplossing voor hoge wanden in een hal of in een ruimte met vide.
Of de Vapor als robuuste sfeerverlichting aan de wand in een verbouwde boerderij, in een kledingzaak, een restaurant of … Mogelijkheden te over.

De tentoonstelling is te zien tot en met 11 januari 2015.
Een aanrader!